Niet helemaal gepland, maar mijn bananen waren rijp, dus moesten verwerkt worden.
Ik vond het volgende recept op Internet:
Ingrediënten bananen muffins
- 225 gram meel

- 1 eetlepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
- het wit van 2 eieren
- 170 ml (magere) melk
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 4 eetlepels honing
- 2 (over)rijpe bananen, geprakt
- zakje vanillesuiker (mag ook weggelaten worden)
Je kunt bijvoorbeeld Stevia (natuurlijke suikervervanger) gebruiken om het extra te zoeten, maar ikzelf vind dat niet nodig.
Bereiding bananen muffins

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). In
één kom meng je de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneelpoeder,
vanillesuiker), in een andere schaal de natte ingrediënten (melk, olie,
honing, bananen). De bananen prak je fijn met een vork in plaats van ze
te vermalen met een staafmixer. Zo kom je later in de muffin nog lekkere
stukjes banaan tegen.
Je klopt de eiwitten stijf en mengt dit voorzichtig met de natte
ingrediënten door ze door elkaar heen te ‘vouwen’ met een spatel. Het
mengt nog niet goed door elkaar, maar dat maakt niet uit. Het geheel
voeg je bij de droge ingrediënten en ook dan ‘vouw’ je alles door
elkaar. Ga net zo lang door totdat alle ingrediënten net gemengd zijn
maar het beslag nog wel luchtig is. Verwacht geen egaal vloeibaar
beslag, het wordt een ietwat steviger beslag dat klonten mag bevatten.
Ik heb het beslag in een spuitzak gedaan en zo verdeeld over de
muffinvormpjes, maar je kunt ook een lepel gebruiken. Vul de vormpjes
voor 3/4 met het beslag en zet ze voor ongeveer 25 minuten in de oven
totdat ze lichtbruin gekleurd zijn.
Resultaat: lekkere gezonde muffins met kleine stukjes banaan. Zoals
de laatste foto verraadt zijn ze ook erg lekker met wat poedersuiker
(tja, het was nog geen 1 januari dus ik mocht nog even proeven), maar
het woordje gezond kan dan doorgestreept worden ;-).
Tips
- De banaan kan vervangen worden door bijvoorbeeld een appel, verschillende varianten zijn mogelijk.
- Maak meerdere muffins, stop ze in een plastic zak en vries ze in. Je
kunt er dan elke ochtend eentje uithalen en als je op je werk bent (of
je kinderen op school de lunch mogen nuttigen) dan is hij ontdooit en
klaar om gegeten te worden.
Kan je vertellen dat het mengsel te dun was voor de spuitzak, dus mijn advies doe het maar gewoon met twee lepels. De geur van de honing die door het huis ging, zorgt ervoor dat je ze wil proeven, maar ik laat ze toch maar heel even afkoelen.
Ook geen hoge Muffins, maar dit is mijn resultaat.
Ik ben zeer benieuwd!
Saskia